Vruchtenspread met chiazaad

Ontbijt – 2 potten – 20 minuten

Chiazaadjes hebben de eigenschap te geleren wanneer ze in vloeistof worden opgelost. Hierdoor zijn ze ideaal voor het maken van jam met weinig suiker. (Die overigens dan geen jam mag heten en dus vaak vruchtenspread wordt genoemd)

Ingrediënten:

500 g bramen (en/of ander rood fruit)rasp en sap van 1 citroen
blaadjes van 1 takje munt 1 el honing of agavesiroop (of meer naar smaak)
3 tl chiazaad

Benodigdheden:

vergietkunststof of houten lepel
2 gesteriliseerde jampottenrasp
kookpancitruspers
staafmixerschilmes

Bereidingswijze voor vruchtenspread met chiazaad:

  1. Was de bramen of het fruit en laat goed uitlekken in een vergiet.
  2. Pluk de blaadjes van het takje munt. Leg ze op elkaar en snijd in smalle reepjes.
  3. Doe het fruit in een kookpan en breng aan de kook. Zet het vuur uit.
  4. Pureer het fruit met de staafmixer. Voeg het chiazaad, sap en rasp van de citroen toe en en roer de honing of de agavesiroop door de vruchtenpuree.
  5. Breng opnieuw aan de kook en laat de jam 5 – 10 minuten koken tot deze dikker wordt. Roer op het laatste moment de muntreepjes erdoor.
  6. Schenk de jam in de jampotten en laat afkoelen.
  7. Bewaar de jam in de koelkast. Na opening nog 6 dagen houdbaar.

Chiazaad vind je in de supermarkt bij de superfoods. Het zijn kleine donkere zaadjes (iets grover dan maanzaad). Ze bevatten meer omega-3 dan welk ander voedingsmiddel. Hiernaast zitten ze boordevol vezels, vitamines en mineralen en anti-oxydanten.

Jam met chiazaad
chiazaad

Plaats een reactie