Risotto met pastinaak, prei en aardpeer

Hoofdgerecht – vegetarisch – 2 personen

Ingrediënten

1 groentebouillontablet200 g aardpeer
1 sjalotje1 pastinaak
1 teen knoflook2 el hazelnoten
1 prei2 el boter
3 el olijfolie½ citroen
150 g risottorijst6 takjes bladpeterselie
50 ml witte wijn75 g geraspte kaas

Benodigdheden

snijplankborsteltje
messchaaf
zeefkoekenpan
braadpanrasp
houten of kunststof lepel
  1. Meng de bouillontablet met het water. Pel en snipper het sjalotje. Halveer de prei in de lengte en snijd de prei in ringen. Was de prei in een zeef.
  2. Hak of knip de blaadjes van de peterselie fijn en bewaar voor de garnering.
  3. Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit het sjalotje 1 minuut. Voeg de prei toe en bak deze 5 minuten mee. Schep de risottorijst erdoor en roer deze door het sjalot-preimengsel tot de korrels glanzen. Blus af met de witte wijn en roer dan 1/3 van de bouillon erdoor. Breng aan de kook en kook de risotto op laag vuur gaar. Als de rijstkorrels de bouillon hebben opgenomen dan de volgende 1/3 bouillon toevoegen en herhaal dit met de rest van de bouillon.
  4. De risotto is gaar wanneer de korrels zacht zijn maar nog wel bite hebben. Voeg evt. extra water of bouillon toe om de rijst verder te laten garen.
  5. Schil intussen de aardpeer of was deze grondig met een borsteltje. Snijd of schaaf de aardpeer in dunne plakjes. Schil de pastinaak en snijd of schaaf deze in dunne plakjes. Hak de hazelnoten grof.
  6. Verwarm een droge koekenpan en rooster de hazelnoten tot ze licht kleuren. Schud in een schaaltje en bewaar tot gebruik.
  7. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de aardpeerplakjes in 10 minuten goudbruin en knapperig. Bak de laatste 3 minuten de pastinaakplakjes mee.
  8. Maak de risotto op smaak met zout en peper. Rasp de citroenschil boven de risotto en maak op smaak met citroensap. Schep de aardpeer en pastinaak door de risotto. Houd enkele plakjes achter voor de garnering.
  9. Strooi de Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie over de risotto. Maal eventueel nog wat peper over de risotto.

Plaats een reactie