Ree biefstuk Wellington met glühwein jus

hoofdgerecht – vlees – 2 personen

Ingrediënten:

2 ree biefstukjes1 el slagroom
1 takje peterselie25 g roompaté
125 g champignons2 eidooiers (1 eiwit bewaren voor dessert)
1 sjalot1 el bloem
1 ½ el Madeira (of port) 2 plakjes bladerdeeg

Benodigdheden:

snijplankbakplaat met bakpapier
mesboterkwastje
mengkomuitsteekvorm
koekenpan
  1. Laat de ree biefstukjes op kamertemperatuur komen. Was de peterselie en hak deze fijn.

  2. Maak de champignons schoon en hak ze fijn. Pel en snipper het sjalotje. Verhit 1 el olijfolie of boter in een koekenpan en fruit het sjalotje. Voeg de champignons toe en bak totdat het vocht is verdampt. Voeg Madeira en slagroom toe. Laat 2 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en schep de peterselie erdoor. Zet apart.

  3. Prak de roompaté door het champignonmengsel. Voeg een beetje eidooier toe zodat het een smeuïg mengsel wordt.

  4. Verwarm 2 el boter in een koekenpan en bak de biefstukjes snel aan alle kanten bruin (1 minuut). Haal uit de pan en laat afkoelen.

  5. Verwarm de oven op 200 °C.
    Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg de plakjes naast elkaar. Verdeel het champignons-patémengsel over 2 plakjes. Leg hierop de biefstuk. Wrijf de randen van de plakjes bladerdeeg in met wat losgeroerde eidooier. Vouw het bladerdeeg om de biefstuk. Besmeer met losgeroerde eidooier.
    Steek eventueel uit de overgebleven restjes bladerdeeg figuurtjes en versier hiermee de wellingtons. Smeer ook de figuurtjes goed in met eidooier.

  6. Bak de Wellingtons 10 – 15 minuten in de oven. Serveer met de glühwein jus en gebakken witlof.

Glühwein jus

Ingrediënten:

375 ml glühweinBlaadjes van 2 takjes tijm
5 g gedroogde paddenstoelen½ tl Franse mosterd
1 sjalotje½ tl miso
olijfolie1 el bloem
1 teen knoflook1 el sojasaus

Benodigdheden:

steelpanmes
mengkomknoflookpers
snijplankzeef
maatbekergarde
  1. Doe de glühwein in een steelpan en laat deze inkoken tot er ± 4 el over zijn.

  2. Week de paddenstoelen 10 minuten in 500 ml kokend water.

  3. Pel en snipper het sjalotje. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit het sjalotje. Pers de knoflook erboven uit en fruit deze samen met de sjalot tot ze gaan karamelliseren (10 minuten).

  4. Zeef de paddenstoelen en vang het weekwater in een schenkkan op. Hak de paddenstoelen fijn.

  5. Voeg de gehakte paddenstoelen toe aan het sjalot mengsel en bak even mee. Voeg tijm, mosterd en miso toe en bak deze ook even mee. Strooi de bloem erover en meng deze goed door.
    Schenk het weekvocht van de paddenstoelen toe en roer met een garde tot een saus. Laat de saus even inkoken en giet dan door een zeef in een schone pan. Roer de ingekookte glühwein en de sojasaus erdoor en maak op smaak met zout en peper.

Plaats een reactie