Mini quiche met garnalen en dille
Stoofschotel van varkensvlees met trappistenbier
Herfstgroente uit de wok
Mini quiche met garnalen en dille
2 plakjes bladerdeeg | ½ bosje dille |
150 g garnalen (gepeld, diepvries) | 2 eieren |
2 bos uitjes | ½ bekertje zure room |
1 el olijfolie |
Verwarm de oven op 200 °C.
Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet een ovenvast vormpje in met wat boter of olie. Bekleed het vormpje met het bladerdeeg. Prik er m.b.v. een vork gaatjes in. Bak het bladerdeeg 10 min. in de voorverwarmde oven
Laat de garnalen ontdooien en dep ze goed droog met keukenpapier. Maak de bosuitjes schoon: snijd de worteltjes eraf en snijd de bosuitjes in ringetjes.
Verwarm de olie in een koekenpan. Bak de garnalen kort tot ze roze kleuren. Bak de lente-ui dan kort mee. Verdeel de garnalen en de bosui over de deegbodem. Knip de blaadjes van de dille en knip of hak deze fijn.
Klop in een beslagkom de eieren met de zure room los. Roer de dille erdoor. Schenk het eimengsel over de garnalen en de bosuitjes.
Bak de quiche 10 – 15 min. in de oven tot de vulling is gestold.
Stoofschotel van varkensvlees met trappistenbier
200 g varkens stoofvlees | 1 – 2 el boter |
6 gedroogde pruimen zonder pit | 1 teentje knoflook |
Peper, zout | 1 flesje trappistenbier |
1 el bloem | ½ dl runderbouillon van tablet |
½ ui | ( 1 takje rozemarijn) 1 takje peterselie, gehakt |
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Wel de pruimen in de Westmalle. Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
Pel en snipper de ui.
Verwarm de boter in een braadpan. Leg het vlees in de pan als het schuim wegtrekt. Bak het vlees rondom bruin. Voeg dan de gesnipperde ui toe en pers de knoflook erboven uit. Bak ui en knoflook even mee. Strooi de bloem over het vlees en bak even mee. Voeg het bier (rozemarijn) en de bouillon toe. Laat het vlees minimaal 30 min. stoven.
Roer na 20 min. de pruimen erdoor.
Serveer het vlees in het midden van het bord.
Herfstgroente uit de wok
½ rode ui | 1 kleine zoete aardappel |
¼ knolselderij | 1 el olijfolie |
½ pastinaak | 1 teentje knoflook |
½ winterwortel | Kruiden: rozemarijn, tijm |
Pel en snipper de ui. Schil de knolselderij en snijd deze in dobbelstenen.
Schil de pastinaak, halveer deze en snijd in schijven.
Schrap de wortel, halveer deze en snijd deze in schijven.
Schil zoete aardappel en halveer deze in de lengte.
Snijd de helften in plakjes.
Verhit 1 el olijfolie in de wok. Fruit de uien totdat ze heel licht kleuren en voeg dan de andere groente daaraan toe. Pel en pers de knoflook erboven uit.
Schep de groenten regelmatig om. Voeg 1 dl water met de kruiden toe en laat de groenten in 10 á 15 min. gaar worden.
Schep de groenten op het bord rondom het vlees.