Hoofdgerecht – vegetarisch – 2 personen
50 g rijst | Mespunt chilivlokken |
1 mini pompoen | 1 + ½ teentje knoflook |
2 el olijfolie | 2 takjes tijm |
125 g gemengde paddenstoelen | 1 citroen |
2 el pompoenpitten | 1 ½ el tahin |
2 el walnoten | 1 el mayonaise |
2 takjes peterselie | Gemengde sla |
½ el venkelzaadjes | eenvoudige dressing van olie, citroensap of azijn, mosterd en honing |
Benodigdheden:
bakplaat met bakpapier | koekenpan |
snijplank | knoflookpers |
mes | citruspers |
lepel |
- Verwarm de oven op 180 °C. Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing (15 minuten) en zet apart.
- Snijd de bovenkant van de pompoen en hol de pompoen met behulp van een lepel uit. Wrijf de pompoen aan de binnen- en buitenkant in met olijfolie en bestrooi de binnenkant met peper. Zet de pompoen samen met de uitgelepelde pompoenblokjes op de bakplaat en bak deze minimaal 30 minuten in de oven. De pompoen moet zacht zijn als je er met een vork inprikt. Laat de pompoen in de warme oven staan.
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in kleine stukjes.
- Verwarm een droge koekenpan en rooster pompoenpitten tot ze gaan springen. Bewaar in een schaaltje.
Hak de walnoten fijn. Hak de peterselie. - Verhit 1 el olijfolie in een braad- of koekenpan. Bak de venkelzaadjes en de chilivlokken. Als de zaadjes beginnen te knappen pers 1 teentje knoflook erboven uit. Voeg tijm en de paddenstoelen toe. Bak 5 minuten. Meng dan de walnoten en citroenrasp door het paddenstoelenmengsel. Zet het vuur uit.
- Vermeng het paddenstoelenmengsel met de gekookte rijst en schep de peterselie erdoor. Maak op smaak met zout en peper.
- Haal de pompoen uit de oven en vul de pompoen met het rijstmengsel. Zet de pompoen nog 10 – 15 minuten in de oven zodat ook de vulling warm wordt.
- Pers de citroen uit en roer het sap met 50 ml water en een lepel mayonaise door de tahin. De tahin kleurt hierdoor wit.
- Hussel de dressing door de sla. Verdeel de sla, samen met het overgebleven rijstmengsel, over 2 borden. Halveer de pompoen en leg deze op de borden. Schep het tahinsausje over de pompoen en garneer met pompoenpitten.