Bij de koffie – 10 stukjes – 60 minuten
Citroenen zijn er in de vroege lente volop. heerlijk dus voor dit frisse gebak. De bodem wordt eerst gebakken. Intussen klop je de eieren met suiker en citroenrasp en -sap tot een romige vulling. Gebruik een langwerpige vorm en snijd repen van dit gebak of serveer vierkantjes als snoeperij.
Ingredienten
Voor de bodem | Voor de vulling |
120 g tarwebloem | 125 g suiker |
50 g suiker | 2 eieren |
100 g boter (uit de koelkast) | Rasp en sap van 2 citroenen |
1 el citroensap | 2 el tarwebloem |
Benodigdheden
Bakvorm | Mengkom |
Microplane rasp | Mixer met gardes |
Citruspers |
Bereidingswijze voor lemonbars
- Verwarm de oven op 180°C. Vet de vorm goed in en bestrooi dun met bloem.
- Voor de bodem: doe de bloem met de suiker en een mespuntje zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg deze met 1 el citroensap toe aan het bloemmengsel. Kneed snel tot een samenhangend deeg. Voeg nog wat citroensap toe als het deeg te kruimelig blijft.
- Bekleed de vorm met het deeg en duw met je vingers goed aan. Bak de bodem in 25 min. gaar en lichtbruin.
- Voor de vulling: Rasp de schil van de citroenen en pers deze uit. Roer de bloem met de citroenrasp door de suiker en klop de eieren hierdoor tot een luchtig wit schuim. Voeg het citroensap in een klein straaltje toe (± 1 dl) toe. Langzaam zodat het eiwit niet gaat schiften.
- Haal de bodem uit de oven en laat deze even afkoelen. Schenk de vulling op de bodem en bak deze nog 25 minuten.
- Haal uit de oven, laat het gebak afkoelen en snijd in repen of vierkantjes.
Het raspen van de citroen doe je met een zester. Ik heb voor dit recept de Microplane zester gebruikt. Deze rasp ligt fijn in de hand is is geschikt om de schil van citrusvruchten te raspen. Alleen de gekleurde buitenkant van citrusfruit heeft veel smaak en geur. De witte schil daaronder is bitter en die wil je dus niet boven je gerechten raspen.
Deze zester ligt in mijn keuken binnen handbereik en gebruik ik dagelijks om gerechten net wat extra pit te geven. Gebruik voor citrusrasp onbespoten citroenen, limoenen of sinaasappels.
Wil je minder zout gebruiken voeg dan wat citroenrasp of -sap aan je gerechten toe voor meer smaak.
Geniet ervan en mocht je vragen of opmerkingen hebben lees ik deze graag in de reacties!