Boeuf Stroganoff

Vleesgerecht – 45 minuten – 2 personen

Deze klassieker komt uit het het boek Koken zonder pakjes en zakjes van Karin Luiten. Biefstuk bakken is een kunst: laat het vlees op temperatuur komen en na het bakken op een warme plek rusten. Intussen maak je in dezelfde pan waarin je het vlees hebt gebakken de saus. Heb je gerookt paprikapoeder in huis gebruik die dan voor dit gerecht. het geeeft een lekkere rooksmaak aan de saus. I

1024803038

Ingrediënten:

1 kogelbiefstuk (200 – 250 g)½  el tomatenpuree
1 el boter½  el Dijon mosterd
½  ui of 1 sjalotje1 tl (gerookt) paprikapoeder
1 puntpaprika½ el cognac
½ bakje kastanjechampignons1 dl crème fraiche
1 takje peterselie

Benodigdheden:

snijplankkoekenpan
schilmesaluminiumfolie
vleesmes

Bereidingswijze van Boeuf Stroganoff

  1. Snipper de ui, maak de paprika schoon en snijd in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze plakjes. Hak de peterselie fijn.
  2. Verwarm de oven op 60 °C.
    Dep de biefstuk droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
  3. Verhit de boter in een braadpan en bak de biefstuk aan beide zijden bruin. Haal uit de pan wikkel losjes in aluminiumfolie en laat de biefstuk in de oven rusten.
  4. Fruit in het bakvet van de biefstuk de gesnipperde ui tot deze zacht is (± 5 min.). Voeg dan de paprika toe en bak deze 2 min. mee. Voeg dan de champignons toe en laat deze met het deksel op de pan gaar worden.
  5. Roer in een kommetje de tomatenpuree los met de mosterd en paprikapoeder en vieux.
    Roer dit samen met de crème fraiche door het groentemengsel.
    Breng zachtjes aan de kook en laat 5 min. pruttelen. Maak op smaak met zout en peper.
  6. Snijd de biefstuk in smalle reepjes en roer deze samen met het vleesvocht door de saus.
  7. Garneer met fijngehakte peterselie en serveer met de fleurons en rijst.

Fleurons

Ingrediënten

1 plakje bladerdeeg1 el room
eidooier 

Benodigdheden

bakplaat met bakpapier
glas of uitsteekring

Bereidingswijze van Fleurons

  1. Verwarm de oven op 180 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien.
  2. Roer eidooier los met de room.
  3. Verdeel het plakje met een mesje in tweeën. Steek met een ring of glas halve maantjes uit het bladerdeeg. Leg deze op de bakplaat.
  4. Bak de fleurons 12 min. in de oven. Bestrijk iedere 4 min. met wat water.
  5. Laat op een rooster afkoelen.

In de klassieke Boeuf Stroganoff wordt geflambeerd met cognac. Verwarm de cognac in een pollepel boven een glasvlam. Schenk bij de ssaus en steek aan. Let op: Afzuigkap uitzetten!!

‘Stroganoff’ mag dan Russisch klinken gebruik geen wodca of whisky maar cognac voor dit recept want de oorsprong van dit recept ligt in Frankrijk. Om in stijl te blijven gebruik je ook Franse mosterd.

culinair met het seizoen
mannen achter de pannen

Plaats een reactie