Appel bosbes crumble met créme anglaise

boter om in te vetten

3 á 4 appels

100 g bosbessen

citroensap

50 g boter

50 g tarwebloem

50 g havermout

100 g suiker

merg uit 1/2 stokje vanille of enkele druppels vanille extract

3 dl melk

2 eieren

1 el suiker

  1. Vet 4 ovenvaste schaaltjes in met boter. Verwarm de oven op 180 °C.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Besprenkel met citroensap. Was de bosbessen en vermeng met de stukjes appels. Verdeel over de schaaltjes.
  3. Vermeng bloem, havermout en suiker in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en wrijf deze met de vingers tot een kruimelig deeg. Bedek het appel-bosbesmengsel met het kruimeldeeg.
  4. Verwarm de melk met de vanille  in een steelpan. Laat 15 min. trekken. Klop de eieren met 1 el suiker in een rvs schaal los. Schenk een straaltje melk bij de geklopte eieren en roer goed door. Giet de rest van de melk in de kom. Breng in de steelpan water aan de kook en zet de kom erboven op (au bain marie). Klop het eimengsel met een garde tot het begint te binden. Het mengsel mag niet koken.
  5. Serveer de créme anglaise warm of koud bij de appel-bosbescrumble.

Plaats een reactie