Griekse gevulde tomaten

Hoofdgerecht – vlees – 2 personen

Ingrediënten:

2 vleestomaten2 aardappels
Ketjap of suikerolijfolie
100 g rijst1 el tomatenpuree
1 ui1 á 2 saucijzen
½ bosje peterselie2 el paneermeel of broodkruim
½ bosje dille 

Benodigdheden:

(schil)mesgroene snijplank
keukenpapierrode snijplank
staafmixerspatel
mengkanbakplaat met bakpapier
kookpanaluminiumfolie
  1. Snijd met een scherp mesje een kapje van de vleestomaten. Hol de tomaten uit en vang het vruchtvlees en sap op in een hoge mengkan. Dep de tomaten droog met keukenpapier en zet ze omgekeerd met de dekseltjes weg.

  2. Pureer de tomatenvulling met de staafmixer ( = tomatensaus). Maak deze tomatensaus op smaak met zout, peper en ketjap of een mespuntje suiker.

  3. Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en schep wat van de tomatensaus door de gekookte rijst.

  4. Pel en snipper de ui. Hak de peterselie en de dille fijn.

  5. Schil desgewenst de aardappels en snijd deze in partjes.

  6. Verwarm de oven op 180 °C.

  7. Snijd met een scherp mesje of schaar de saucijzen open en haal het worstvlees eruit. Verwarm 1 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui op laag vuur. Voeg het worstvlees gehakt bij de ui en bak met de tomatenpuree rul. Breng op smaak met zout en peper en voeg wat van de tomatensaus toe.

  8. Roer de rijst met de gehakte peterselie en dille door het vleesmengsel en maak lekker smeuïg met de tomatensaus.

  9. Vul de tomaten met de vlees-rijstvulling en zet ze in de ovenschaal. Leg de aardappelpartjes naast de tomaten.
    Besprenkel de gevulde tomaten met 2 el tomatensaus. Bestrooi met paneermeel en enkele druppels olijfolie.
    Schenk de resterende tomatensaus en eventueel 2 el water in de ovenschaal.

  10. Dek de schaal af met aluminiumfolie ( of deksel) zet de schaal 20 minuten in de oven. Haal na 10 minuten het aluminiumfolie eraf.

  11. Serveer de gevulde tomaten met de geroosterde aardappelpartjes ernaast.

Tip: vervang de vleestomaat door een gehalveerde paprika

Plaats een reactie