Dessert- 30 minuten – 4 personen
Dit jaar vieren we de wintersport in eigen land. Niet skiën maar sneeuwwandelen, sleeën en schaatsen. Lekker om dan bij thuiskomst van deze Oostenrijkse klassieker te genieten. Met deze heerlijke kaiserschmarrn van luchtige pannenkoek met kersencompote en veel poedersuiker waan je je op de Oostenrijkse pistes…
Dit gerecht is verrassend makkelijk om zelf te maken binnen slechts een half uur. Benieuwd hoe je kaiserschmarrn zelf maakt? Lees snel hieronder verder!
Ingrediënten
Voor de kaiserschmarrn | Voor de kersencompote |
175 g bloem | 1 pot kersen (340 g) of doosje kersen uit de diepvries |
1 zakje vanillesuiker | Kirsch (kan worden weggelaten als er kinderen mee eten of er geen alcohol gebruikt wordt) |
3 eieren | 1 el suiker |
4 dl melk | 1 tl aardappelmeel |
boter | |
poedersuiker |
Benodigdheden
steelpan | pannenlikker |
2 mengkommen | koekenpan |
mixer met gardes |
Bereidingswijze voor Kaiserschmarrn met kersencompote
- Doe de kersen en suiker in een steelpan. Voeg hier eventueel de Kirsch aan toe. Kirsch is een alcoholische drank die bereid wordt door gegist kersensap te destilleren. Ik gebruik zelf die van De Kuyper. Breng dit alles vervolgens aan de kook. Roer het aardappelmeel los met een beetje water en bind hiermee de compote. Zet apart.
- Doe de bloem met een mespuntje zout en vanillesuiker in een kom en roer door elkaar. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop deze met de mixer tot er pieken zijn.
- Doe de dooiers bij het bloem/suikermengsel. Schenk de helft van de melk bij de eidooiers/meelmengsel en roer met de mixer tot een glad en klontjesvrijbeslag. Roer de rest van de melk erdoor.
- Schep het stijfgeklopt eiwit met een pannenlikker zo luchtig mogelijk door het beslag, het eiwit moet goed met het beslag gemengd zijn. Schep niet te lang door, het beslag moet luchtig blijven.
- Verwarm een klontje boter in een koekenpan en schenk er een laag beslag in van ¾ tot 1 cm dik, ongeveer de helft van het beslag. Bak de onderkant van de pannenkoek langzaam, op laag vuur. Keer de pannenkoek om als de onderkant goudbruin is (de pannenkoek mag breken en de bovenkant hoeft nog niet helemaal gestold te zijn) en bak de andere kant ook goudbruin.
- Trek de pannenkoek in de koekenpan met 2 vorken in slordige stukken uit elkaar. Voeg een halve eetlepel boter toe en bak de stukken pannenkoek, al omscheppend, nog circa 3 minuten door tot ze rondom bruin zijn.
- Serveer de kaiserschmarrn met de compote en poedersuiker.
Hoe is Kaiserschmarrn ontstaan?
Keizer Franz Josef was van 1830 tot 1916 keizer van Oostenrijk. Hij was getrouwd met Keizerin Elisabeth, in de volksmond Sisi genoemd (ook bekend van de gelijknamige film). Sisi lette zeer op haar gewicht en moest niets weten van de nieuwe calorierijke lekkernij die door de patisserie van het hof werd voorgeschoteld. De keizer daarentegen vond het heerlijk en at – naast zijn eigen portie – ook die van zijn vrouw op. Zo veranderde de oorspronkelijke naam van het gerecht, Kaiserinnenschmarrn, in Kaiserschmarrn
Volgens een ander verhaal werden Kaiserschmarrn van oorsprong gegeten door boeren en kaasmakers (Käser) die in de zomer bij hun koeien in de bergen leefden. Toen de Keizer tijdens een jachttrip een berghut bezocht en het gerecht kreeg voorgeschoteld was hij direct verkocht. De naam werd van Käserschmarrn verandert in Kaiserschmarrn.
Het zou dus goed kunnen dat het oorspronkelijke recept dus helemaal niet afkomstig is van het Oostenrijkse royals. Desalniettemin is dit gerecht genieten en waan je, je toch een beetje op ski vakantie!
Geniet ervan en mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat gerust een reactie achter hieronder!
Ik ga voor de käserschmarnn uitleg. Leuk en ook héél lekker!