Havermout is hot. Alle nieuwe trends op voedingsgebied dwepen met havermout. Het is ook een veelzijdig graan. Havermoutpap waar men vroeger van gruwde is helemaal hip als modern winters ontbijtje en als onderdeel van granola.
Ik gebruik havermout in gebak en pannenkoekenbeslag en als paneermeel door gehakt.
Havermout om mee te bakken is al langer bekend maar tegenwoordig vliegen de recepten je om de oren. Gebruik havermout, havervlokken of een combinatie. Door havermout te malen krijg je havermeel en dat kan in alle bakrecepten gebruikt worden in plaats van meel. Door aan bestaande recepten een deel van het meel te vervangen door havermout krijg je een lekkere volle smaak en een lekkere bite.
Havermout-kokoskoekjes
- 150 g boter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 2 eieren
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g havermout
- 100 g gemalen kokos
- kokosrasp
Verwarm de oven op 180 °C.
Roer de boter zacht met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Voeg de eieren één voor één toe en roer tot alles is vermengd.
Schep dan het meel met havermout en kokos door het deeg en meng alles goed door elkaar.
Schep bergjes van het deeg op een ingevette bakplaat, druk deze iets plat met de achterkant van een lepel en verdeel de kokosrasp over de koekjes.
Bak de koekjes in 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen